Suomen miehet putoavat squashin 2-divisioonaan – aamun tappio Espanjalle sinetöi asian


Suomen miesten squashmaajoukkue kohtasi perjantain aamupelissä Espanjan ”veitsi kurkulla”. Tappio merkitsisi putoamista seuraavien EM-kisojen 2-divisioonaan, uutta tilannetta ja sen mukaisten tavoitteiden asettamista. Espanja oli odotetun vahva ja voitti ottelusarjan 4-0, mikä käytännössä sinetöi asian. Voitto iltapäivän pelissä Skotlantia vastaankaan ei riitä pelastamaan joukkuetta, vaan se pelaa seuraavissa EM-kisoissa alemmassa divisioonassa.
Ensimmäisissä otteluissa kentälle astuivat Miko Äijänen ja Samuli Niskala. Äijäsen vastustajana oli Bernabeu Pajares ja Niskalalla Ivan Perez.
Niskala (kuvassa) taipui ensimmäisessä erässä 8-11 tehtyään etukentällä kolme helppoa virhettä. Ilman niitä erä olisi todennäköisesti kääntynyt toisin päin. Toinen erä sujui samaan tahtiin. Vahvajalkainen ja nopea Perez pääsi kontrolloimaan peliä ja Niskala joutui puolustuskannalle, joka tunnetusti ei ole hyvä taktiikka. Erä Perezille 11-5.
Kolmannessa erässä Niskala löysi paremmin oman pelinsä ja pelasi parhaan eränsä. Kaksi aiempaa erää olivat kuitenkin syöneet hänen voimiaan niin, että espanjalainen voitti erän 11-7 ja koko ottelun 3-0.
”Ensimmäisen erän haastoin hyvin, mutta sitten alkoi fysiikka tulla vastaan. Kaveri pelasi hyvää peruspeliä ja oli teknisesti sen verran parempi, että erät taipuivat hänelle. Tunsin Perezin junnuvuosilta, pelattiin usein samoissa kisoissa ja tiesin hänen vahvuutensa. Tänään näin”, Niskala summasi.


Hyväkään peli ei aina riitä


Suomen ykköspelaaja Miko Äijänen taipui ensimmäisessä erässä luvuin 8-11 tasaisen väännön jälkeen. Toinen erä jatkui siitä, mihin ensimmäinen päättyi: pelattiin pitkiä palloralleja tilanteessa 4-4, 6-6, 8-8. Sitten Äijänen eteni eräpalloon ja siitä 11-8 voittoon, mikä oli hieno taisteluerä suomalaiselta.
Kolmas erä oli selkeämmin espanjalaisen, jonka hän veikin hyvällä pelillä 11-5. Samoin kävi neljännessä, jonka Pajares voitti myös 11-5 ja koko ottelun 3-1.
Vaikka eräluvut antavat ymmärtää, että Pajares oli selvästi Äijästä edellä, se ei täysin pidä paikkaansa. Ottelu kesti 54 minuuttia, joka kertoo pitkistä palloista ja kovasta taistelusta, jossa Pajares kuitenkin osoitti taitavuutensa.


Tuominen urakoi koko rahan edestä


Kolmannessa otteluparissa Olli Tuominen kohtasi Bernat Jaumen. Alun tunnustelun jälkeen peli rullasi kummallakin, ja kovalyöntinen Jaume lopulta voitti erän 11-7. Toiseen erään Tuominen tuli napakasti. Kaikesta näki, että Tuominen oli menopäällä ja hän veikin erän 11-8.
Kolmas erä oli Tuomiselta vahvaa peliä. Espanjalaisella alkoivat jalat painaa ja korvien väli kiristää. Asiaa tuomarille oli usein ja omat syötöt kestivät alkoivat kestää niin, että tuomarin piti huomauttaa häntä siitä. Tuominen kuittasi erän 11-8.
Mutta ottelu ei päättynyt Tuomisen voittoon neljässä erässä, vaikka siltä näytti ja hänellä oli kaksi ottelupalloa. Umpiväsynyt Jaume kaivoi jostain voimanrippeitä ja voitti erän jatkopalloilla 12-10. Viides ja ratkaiseva erä oli sitten kahden uupuneen pelaajan vääntö, jossa espanjalainen oli lopulta 11-8 vahvempi.
Ottelusarjan päätösottelussa kohtasivat Matias Tuomi ja Edmon Lopez. Ensimmäinen erä Lopezille selkeästi 11-4. Toinen erä oli ensimmäisen toisinto, luvut 11-5 ja kolmas noudatti samaa kaavaa. Erä Lopezille 11-6 ja ottelu puhtaasti 3-0.

Teksti: Jari Mether, Kuva: Petteri Repo

Jätä kommentti