Ohjusiskujen keskeltä kisoihin: ”Rakennamme squashallimme uudestaan”

Squash on Ukrainassa varsin uusi urheilulaji, ja maassa oli 60-70 hallia ennen Venäjän hyökkäyssotaa. Nyt osa niistä on vihollisen miehittämillä alueilla, ja monet ovat vaurioituneet. Yhden halleista osaomistaja on harkovalainen Nikita Panov (kuvassa vas.), joka pelaa Helsingin EM-joukkuekisoissa maansa väreissä.

”Halliin osui heti sodan alkuvaiheessa eli maaliskuussa 2022 venäläisten ohjus. Nyt halli on suljettu, mutta me rakennamme ja avaamme sen uudestaan.”

Panov näyttää puhelimestaan kuvaa. Harkovan squashalli on samassa kunnossa kuin monet muutkin rakennukset Ukrainasta tutuiksi tulleissa uutiskuvissa.

Urheilu voi kaiken keskellä tuntua pieneltä asialta, mutta halu kunnostaa oma halli ja palata sinne harjoittelemaan sekä pelaamaan on osa ukranalaisten yhteistä pyrkimystä saada maansa, arkensa ja elämänsä takaisin.

Hetki normaalia elämää

Ukrainan miehet pelaavat EM-kisoissa 2. divisioonassa ja pääsivät nyt ensi kertaa historiassa sen neljännesvälieriin. Ennen perjantain alkuillan Tanska-kohtaamista saldona on 3-1-voitto Portugalista sekä tappiot Belgialle, Ruotsille ja Hollannille.

Joukkueen kapteeni Valerii Fedoruk ja Nikita Panov kiittelevät Pasilan Triplassa muiden kilpailijoiden tapaan ajatusta tuoda lasikenttä keskelle vilkasta ostoskeskusta ja liikenteen solmukohtaa.

”Tällainen näkyvyys voi lisätä squashin tunnettuutta ja suosiota. Itse asiassa harkitsimme samaa Ukrainassakin, mutta sattuneesta syystä toteutus on siirtynyt”, Panov hymähtää.

Ukrainan viisijäseninen joukkue saapui Helsinkiin maanantaina ja viipyy sunnuntaihin saakka. Miehet eivät vielä ole ehtineet tutustua kaupunkiin, mutta toivovat siihenkin löytyvän aikaa ennen kotimatkaa.

”Ehkä maistan kisaoluttakin lauantaina, kun pelit ovat ohi”, Fedoruk virnistää.

Urheilua, matkustamista, ihmisten kohtaamista kaikessa rauhassa, olutta. Normaalia elämää, jonka arvon ymmärtää ehkä vasta sitten, kun sen menettää.

Teksti: Susanna Luikku ja Jouko Vallikari, Kuva: Jouko Vallikari

i

Yksi kommentti artikkeliin ”Ohjusiskujen keskeltä kisoihin: ”Rakennamme squashallimme uudestaan””

Jätä kommentti