Kisaolut – mikä on ja miltä maistuu?

Lista squashin terveyshyödyistä on hengästyttävän pitkä: kaloreita palaa, lähes kaikki lihakset saavat kyytiä, syke kohoaa ja kestävyys, ketteryys, motoriikka sekä koordinaatio kehittyvät.
Kaiken tuon jälkeen voi hyvällä omallatunnolla korkata virallisen kisaoluen. Raikas kössiolut maistuu ainakin tämän kirjoittajan suussa sanoinkuvaamattoman ihanalta kiivaan pelin ja kuumien löylyjen jälkeen. SQUASHETC2023 – BEER on keskioluen vahvuinen mallasjuoma, joka tarjoillaan tyylikkään kisalogon koristamissa 33 cl:n tölkeissä.

Kölssiä kössiväelle

Idea kisaoluesta välähti Helsingin Squashkerhon Kenneth Granrothin päähän. Kaikeksi onneksi ”Kentsun” lapsuudenystävä Ilkka Miettinen on lohjalaisen United Gypsies Brewery -panimon vetäjä, ja hän tarjoutui esittelemään kisajärjestäjille panimon tarjontaa. Kenneth kokosi arvovaltaisen valintaraadin matkustamaan läntiselle Uudellemaalle: Granroth, Suomen Squashliiton toiminnanjohtaja Mika Monto, nuorisopäällikkö Tom Niinimäki sekä Tony Konovalov. asettivat tavoitteeksi, että kisaoluen tulisi olla raikas, maukas ja luonteikas, mutta kuitenkin suutuntumaltaan helpohko, jotta se hyväilisi mahdollisimman laajan yleisöjoukon makunystyröitä.
Panimolla makutuomarit testasivat puolisen tusinaa eri lajityyppien olutta. Vahvasti humaloidut IPA:t ja pale alet karsiutuivat liian vaikeina. Raadin suosikiksi valikoitui raikas “kölssi” eli Kölsch-tyylinen, 4,5%-vahvuinen olut. Myös maltillinen alkoholipitoisuus katsottiin eduksi. Kölsch on Kölnin seudulla pantava kevyehkö, vaalea pintahiivaolut, jonka humalointi on mieto. Kategorianimi Kölsch on suojattu eli vain kölniläiset saavat käyttää tuota nimeä oluistaan; niinpä kisaolut on kölssi.
Kyseinen läntisen Saksan nurkka onkin olutkulttuureissaan mielenkiintoinen;. Kun Kölnissä juodaan Kölschiä, vain noin 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Düsseldorfissa suosikki on tumma Altbier-pintahiivaolut Molempia paikalliset maistelevat yleensä suorista, kahden desilitran laseista.

Testin tulokset

Testasin siis virallisen kisaoluen, Se on raikas, kevyt ja maistuva. Suussani se maistuu humalaisemmalta kuin saksalaisten Kölschit, mutta on kuitenkin hyvin “juotava”. Lohjan ja Kölnin vesissäkin lienee eronsa, mikä saattaa myötävaikuttaa makujen paikallisuuteen. SQUASH ETC2023 – BEER on mukava tuttavuus ja mielestäni oiva kössikölssi. Ei kun kippis!

Teksti ja kuva: Jouko Vallikari

Yksi kommentti artikkeliin ”Kisaolut – mikä on ja miltä maistuu?”

  1. you are in reality a good webmaster The website loading velocity is amazing It sort of feels that youre doing any distinctive trick Also The contents are masterwork you have done a fantastic job in this topic

    Vastaa

Jätä kommentti