Squashin huiput keskellä kauppakeskuksen vilinää: ”Nyt ihmiset näkevät, mistä lajissa on kysymys”

Squashin joukkue-EM-kisat päästään vihdoin järjestämään Helsingissä, kahden vuoden koronarajoituspannan jälkeen. Suomi pelaa sekä miehissä että naisissa kisojen 1-divisioonassa, eli yhdeksän parhaan joukossa.

Laji-ihmisille tutun Pitäjänmäen Talihallin lisäksi pelataan Pasilan Triplassa, jonka pääkenttä katsomoineen on rakennettu keskelle kauppakeskuksen vilinää.

Miesten joukkueen konkari Olli Tuominen myöntää, että lähes kaiken kokeneelle pelaajallekin tilanne tuo ekstralatausta.

”Lasikenttä keskellä Triplaa ja kotikisat pitkän odotuksen jälkeen; onhan tämä Suomen squashissa spektaakkeli. Toivottavasti se noteerataan myös mediassa.”

Tuominen myöntää, että näyteikkuna on tarpeen lajin harrastajamäärienkin lisäämiseksi, vaikka pahin sukellus niissä on jo takanapäin. Hänen mukaansa kentistä alkaa olla jo pulaa.

Mailapeleistä padel on nyt Suomessa samantapaisessa nosteessa ja hypessä kuin squash oli 1980-luvulla. Kilpailuasetelmaa ei Tuomisen mielestä kannata pelätä: padel voi olla portti ja kipinä muihinkin mailapeleihin.

”Jos joku haluaa enemmän liikuntaa kuin sosiaalista pallottelua, sieltä voi siirtyä squashiin tai tennikseen”, hän heittää pilke silmäkulmassa.

Suomen joukkueet ovat kisoissa kovassa seurassa. Miesten avausvastus Englanti on saanut ryhmään maailmanlistan kolmosen Mohamed ElShorbagyn, ja top 20 -pelaajia on mukana useampia. Suomen miesten virallinen tavoite on sijoitus kuuden parhaan joukkoon.

”Olen pelannut monet EM-kisat, eikä nykyjoukkue ole niistä välttämättä kovatasoisin. Mutta olemme yhtenäinen ja periksiantamaton porukka, kampohin laitetaan varmasti parhaillekin maille. Ei siinä sen ihmeempää”, Olli Tuominen sanoo.

”Näyteikkuna on voimavara”

Naisten joukkueen kapteeni ja kärkinimi on Emilia Soini, joka on tottunut kansainvälisten kenttien kiertäjä. Hän ja naisten valmentaja Tommi Lind arvelevat, että uudenlainen peliymäristö keskellä kauppakeskuksen hälyä voi olla sekä etu että totuttelua vaativa tekijä.

”Yksilölajissa kapteenin rooli on erilainen, mutta pyrin kokemuksellani rauhoittamaan ja tsemppaamaan muita sekä antamaan tietoa vastustajista. Meillä on joukkueessa pelaajia, joille arvokisat ovat uudempi kokemus, mutta uskon kotiyleisön olevan voimavara”, Soini sanoo.

”Ja onhan tämä ihan mahtava tilaisuus näyttää, mistä lajissa on kysymys. Edelleen tulee vastaan ihmisiä, jotka eivät tiedä, mitä squash on. Jos ohikulkijat pysähtyvät katsomaan ja kiinnostuvat, että mikä homma tämä on, jo se on iso asia lajitietämysen ja näkyvyyden lisäämiselle,”

Soini tunnetaan suorapuheisena naisena, joka ei pelkää ottaa kantaa vaikkapa urheilijoiden asemaan tai apurahajakoihin. Häntä alkaa naurattaa, kun asia tulee puheeksi:

”Jaa minäkö, miten niin muka? No joo. Joka asiaan en ole huutelemassa, mutta minusta on yleisemminkin hyvä, että urheilijat haluavat ja uskaltavat avata suunsa tärkeinä pitämissään asioissa. Ja jos kysytään, miksi ei vastaisi ja käyttäisi sitä foorumia, joka on käytössä?”

Naisten tavoite neljän sakissa

Naisten tavoite on sijoitus neljän parhaan joukkoon ja avausvastus keskiviikkona Triplassa Ranska.

Tommi Lindin mukaan valmistautuminen on sujunut hyvin. Yksilölajissa jokaisella on omat kuvionsa, mutta maajoukkueleirejä on päästy pitämään useita, ja Lindin mukaan osallistumisprosentti sekä sitoutuminen on ollut kiitettävän korkealla tasolla.

”Viime viikonloppuna oli viimeistelyleiri, ja pelaajat ovat osallistuneet harjoituskeskuksen aamutreeneihin mahdollisuuksien mukaan.

”Helpolla ei irtoa yksikään voitto – mutta kaikkineen on luottavainen fiilis ja sellainen pöhinä, että hyvä tästä tulee.”

EM-kisoissa on mukana 20 miesten ja 17 naisten joukkuetta sekä noin 200 urheilijaa yhteensä 21 eri maasta. Yle näyttää kaikki Suomen joukkueiden ottelut sekä semifinaalit ja loppuottelut suorana Areenassa. Lähetyksiä on myös TV2:n puolella.

Teksti: Susanna Luikku Kuva: Petteri Repo

Suomen joukkueiden kokoonpano:

Naiset: Emilia Soini, Emilia Korhonen, Riina Koskinen, Maarit Ekholm ja Meeri Särkkä. Valmentaja: Tommi Lind.

Miehet: Miko Äijänen, Olli Tuominen, Matias Tuomi, Kristian Rautiainen, Jami Äijänen ja Samuli Niskala. Valmentajat: Mahesh Mangaonkar ja Matti Saarela.

Suomen joukkueiden alkusarjan ottelut:

Ke 26.4. klo 9.30 ENG-FIN (M), klo 10:00 FRA–FIN (N), klo 15:30 GER–FIN (N), klo 17:30 HUN–FIN (M)

To 27.4. klo 9.30 WAL-FIN (M), klo 10:00 ENG–FIN (N), klo 15:30 SUI–FIN (N), klo 17:30 GER – FIN (M)

Jätä kommentti